Díky Snowdenovi pronikl na veřejnost rozpočet USA na kybernetickou špionáž

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 1.9.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 0/0

Návrh rozpočtu na rok 2013 odhaluje, kolik se USA chystá vynaložit na lamání existujících šifer či kolik vyplácí svým „partnerům“.

Rozpočet pro zpravodajskou službu (U.S. intelligence) činí více než 50 miliard dolarů. Nejvíce, zhruba 15 miliard, spolkne CIA. Následuje jí Consolidated Cryptologic Program (CCP) se svými 11 miliardami, což činí 21 % z celého rozpočtu. Národní zpravodajství USA sestává ze 16 státních organizací s počtem 107 000 zaměstnanců. Dokument „FY 2013 Congressional Budget Justification“ má podle deníku Washington Post 178 stran a získali ho od Edwarda Snowdena.

Dokument komentoval ředitel americké National Intelligence s tím, že nejvíce financí vydávají za program SIGNIT, jež má za cíl shromažďovat informace o důležitých cílech v USA i v zahraničí. Údajně také dost investují do, podle jeho slov, „průkopnických“ kryptoanalytických funkcí umožňující prolomit „nepřátelské šifry“.

Jistě zajímavou položkou tzv. „Přístup ke korporátním partnerům“. Na ten si v rozpočtu vyčlenili bezmála 280 milionů dolarů, pro zahraniční partnery pak téměř 60 milionů. Jedná se výhradně o telekomunikační/technologické společnosti.

Washington Post na svém webu zveřejnil pouhých 17 stran, z naprosté většiny posetých grafy.