Fredom Hosting byl napaden, jeho majitel zatčen

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 7.8.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/2

Přes víkend byla nejpopulárnější hostingová služba na Toru napadena. Aby toho nebylo málo, její majitel byl zatčen a má být vydán do USA.

28letý Ir Eric Eoion Marques byl zadržen a předběžně bylo rozhodnuto o jeho vydání do Spojených států. Má být stíhán za šíření dětské pornografie.

Majitel Freedom Hostingu, hostingové jedničky v síti Tor, provozoval také řadu služeb - např. TorMail. Souběžně s jeho zatčením se začaly objevovat zprávy o tom, že na mnohých serverech hostovaných na Freedom Hostingu se objevil malware. JavaScriptový kód pravděpodobně sloužil k odhalení totožnosti uživatelů, vstupujících na konkrétní stránky (a kteří měli dost kuráže na to, nechat ho zapnutý). Skript využíval známé zranitelnosti ve Firefoxu 17. Díky načasování obou akcí v tom většina lidí vidí jasného útočníka - FBI.

FBI má konkrétně s pedofily bohaté zkušenosti. Není to tak dávno, co vyšlo na světlo, že přes rok provozovali server s dětským pornem, aby mohli sledovat jeho návštěvníky. Na tom si uživatelé mohli vyměňovat materiály a diskutovali také třeba o tom, jak vyběhnout s policií.

Provozovatelé Toru se od Freedom Hostingu na svém blogu distancovali i přesto, že na něm podle odhadů běžela až polovina všech serverů Hidden services. Ve zmíněném příspěvku také vysvětlují, jak celá síť funguje.

Zajímavá situace ohledně tohoto incidentu nastala také na webu ABCLinuxu.cz. Tam uživatel anonymator na svém blogu poukazoval na problémy takovýchto anonymních sítí - centralizaci. Dokonce zmínil i Freedom Hosting jako příklad toho, co by se vše mohlo stát. Pár hodin poté mohl psát článek nový. Tomu se říká předpověď budoucnosti :-). Celkem plodná je také diskuze pod článkem.