Solárně napájené smartphony zachraňují indonéské lesy

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: infinity :)
Datum: 31.7.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 2/4

Topher White, zakladatel neziskové společnosti Rainforest Connection v San Franciscu, vymyslel způsob, jak zachránit indonéské lesy pomocí smartphonů.

Více než milion hektarů lesa ročně zmizí v Indonésii, kde je deštný prales třetí největší na světě a slouží jako stanoviště pro mnoho původních druhů rostlin a živočichů. Bohužel, více než 50% z deštného pralesa bylo od roku 1960 vykáceno.

Tento měsíc Rainforest Connection spouští pilotního projekt v Indonésii, kde budou modifikované chytré telefony se systémem Android zaznamenávat a identifikovat zvukové stopy motorových pil.

Recyklované telefony jsou darovány od fanoušků, kteří přešli na novější model. Telefony jsou pak vybaveny solárními panely. Mikrofony jsou stále zapnuté a poslouchají dění kolem. Správci rezervace pak v reálném čase dostanou informaci a do pár minut již mohou dalšímu poškozování křehkého ekosystému účinně zabránit.

V rámci pilotního projektu se bude testovat 15 telefonních souprav na 25.000 hektarech Air Tarusan rezervace v západní Sumatře. Zakladatelé projektu doufají, že telefon bude schopný pokrýt až půl kilometrový okruh.

Více informací na:

mobil.idnes.cz
www.treehugger.com
www.greenoptimistic.com