Huawei je bezpečnostní hrozbou, jsou na to prý důkazy

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 20.7.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Alespoň to tvrdí bývalý šéf NSA a CIA, generál Michael Hayden. Řekl to v rozhovoru pro australské noviny.

Čínský telekomunikační gigant, druhý největší výrobce telefonů na světě (po Sony) - Huawei. Pro USA také prý jasná bezpečnostní hrozba. Hayden nyní pracuje jako bezpečnostní konzultant a šéf telekomunikační firmy Motorola Solutions. Řekl např., že Bůh nevytvořil dostatek slajdů v jejich prezentaci, které by mě přesvědčili, že zapojení této firmy do americké komunikační infrastruktury je v pořádku. Tyto svoje výroky prý nevznikly z nějakých předsudků, ale ze čtyř desetiletí práce zpravodajského důstojníka.

Aniž by dal nějaké konkrétní příklady tak tvrdí, že zná nebezpečí backdoorů v telekomunikačních sítích. Pro americkou bezpečnost prý také nehraje to, že se zahraniční firma podílí na vzniku komunikačních sítí od jejích základů, to samo o sobě prý může znamenat národní problém. Když byl Hayden dotázán na to, zda by mohl předložit nějaké konkrétní důkazy pro svá tvrdá tvrzení, řekl: Ano, minimálně bude Huawei sdílet své rozsáhlé informace o telekomunikačních systémech s Čínou. Huawei patří mezi čínské „národní šampióny“. Jako bezpečnostní profesionál žasnu nad rozsáhlostí, hloubkou, sofistikovaností a vytrvalostí Číny při vedení její špionážní kampaně proti západnímu světu.

Již minulý rok vydali američtí zákonodárci prohlášení, kde varují před použitím zařízení Huawei v kritické infrastruktuře. John Suffolk, šéf pro globální kyberbezpečnost ve společnosti Huawei, k tomu v e-mailu zaslanému agentuře Reuters, říká:Je čas přijít s něčím konkrétním, nebo sklapnout.

Ještě je asi vhodné připomenout, jak díky Snowdenovi vyšla na světlo třeba skutečnost, že NSA odposlouchávala kancelář EU či jak NSA napadla 3 čínské operátory. V tomto světle vypadají nicnedokazující argumenty Haydena jako volání proti větru. I když... kdo ví.