Člen ShadowCrew byl po devíti letech na útěku odsouzen

Zdroj: SOOM.cz [ISSN 1804-7270]
Autor: Batou
Datum: 3.7.2013
Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

Celých 9 let trvalo americkým úřadům, než dopadly člena známého fóra ShadowCrew, které bylo rájem pro „kartáře“, zloděje bankovních údajů a další hackery za hranou zákona.

Toto fórum fungovalo na doméně ShadowCrew.com v letech 2002-2004. Podle policie způsobili lidé na něm obchodující škodu 4 miliony dolarů. Ve své největší slávě měla stránka 4000 registrovaných uživatelů. Jedním z nich byl i právě souzený Aleksi Kolarov (30). Ten se skrýval v Paraguayi a nedávno byl vydán do USA. Poprvé ho policie dopadla v Paraguayi v hotelu s hotovostí, padělanými platebními kartami a s vybavením pro skimming. Byl jedním z 19 obviněných, z nichž pouze tři zůstávají stále na svobodě.

Právě za tyto činy byl odsouzen - za účast v obchodech na fóru, za prodej identit a prostředků, kterými ostatní kyberkriminálníci mohli krást. Jak dále řekl právník Attorney Fishman: „Toto vydání ukazuje, že schovávání za počítače a hranice nás nezastaví. Je důležité na podobných případech mezinárodně spolupracovat, nehledě na to, jak to bude trvat dlouho.“

Pokud bude Kolarov usvědčen, hrozí mu v součtu všech bodů obžaloby až 30 let ve vězení a až 750 000 dolarů pokuta.