Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (1)     Verze pro tisk

Atlantická rada: Polsko by mělo čelit Rusku v kyberprostoru - Edit element

Autor: Cybersecurity Help   
25.7.2016

V tomto článku stručně zanalyzujeme zprávu týkající se kyberbezpečnosti a jejích možných důsledcích na průmysl.


Atlantická rada vydala zprávu o navrhovaném opatření Polska a NATO, kteří by měli brát v úvahu vojenskou konfrontaci s Ruskem. V tomto článku stručně zanalyzujeme zprávu týkající se kyberbezpečnosti a jejich možných důsledcích na průmysl.

Zpráva byla nazvána “Arming for Deterrence. How Poland and NATO Should Counter a Resurgent Russia” a měla by být považována za doporučení v případě vojenského konfliktu.

Tato zpráva je zaměřena na naplnění potenciální bezpečnostní hrozby pocházející z Ruska a navrhuje seznam protiopatření.

“…nástroje režimové dispozice jsou dobře integrovány, v rozpětí přes vojsko, diplomacii, zpravodajství, propagandu, řízení civilní nouzové situace a vojenské, ekonomické a kybernetické oblasti. To poskytuje Moskvě velkou strategickou flexibilitu a hbitost, stejně jako schopnost jednat a dosáhnout efektů v řadě různých oblastí.

Ruské využití této široké škály nástrojů v nedávných konfliktech, vyvolalo mnoho doskuzí v rámci NATO, týkajících se četných důsledků a v neposlední řadě toho, jak odradit budoucí agresi. “hybridní válka” ztělesňuje Ruský přístup na Západě. Rusko se pravděpodobně neodváží zaútočit na člena NATO prostřednictvím přímé a zjevného aktu vojenské agrese, ale spíše zvolí nepřímý přístup, jaký je popsán jejich náčelníkem generálního štábu, jedna z taktik „hybridní války “, napadení Aliance a její kolektivní záruky obrany “, - říká zpráva.

 

Podle této zprávy, Polsko je zemí, která by měla začít ofenzivní akce proti Rusku v případě ohrožení členů NATO. Zpráva navrhuje, že Polsko by mělo zajistit jednoznačné prohlášení o možných politických a vojenských akcích a být připraveno je okamžitě použít. Jedno z navrhovaných prohlášení navrhuje také akce v kyberprostoru:

Polsko by mělo oznámit, že si vyhrazuje právo zavedení útočných kybernetických operací (a ne jen nutně v reakci na kybernetické útoky). Orgány by rovněž mohli naznačit potencionální cíle, které by mohly zahrnovat Moskevské metro, napájecí síť Petrohradu a Ruské státní sdělovací prostředky, jako je RT.“

 

Bylo také navrženo, že by Polsko mělo uzavřít smlouvu s armádními nebo soukromými firmami, aby vytvořili nezbytný software k získání strategické kyber-schopnosti, jak útočné, tak obranné a trénovat vojenská kybernetická vojska. Záleží také na Polsku, aby bylo možné využívat sociální media a jiné kanály pro boj s Ruskou propagandistickou kampaní. „ Vzhledem k IT dovednosti Polské populace, plus velké množství (více než jeden milion) rusky mluvících imigrantů z Ukrajiny a odjinud, jsou oba cíle dosažitelné v relativně krátkém období“.

Doporučení obsažená ve zprávě jsou přímou výzvou pro průmysl kyberbezpečnosti. Mnoho Evropských IT bezpečnostních společností jsou schopné poskytnout útočné nástroje k uspokojení kyberbezpečnostních potřeb. HackingTeam není jedinou společností poskytující tento druh služeb. Trh exploitu by se měl stát velmi populární a měli bychom vidět ještě více zero-day zranitelností v nejbližší budoucnosti, podle toho, kolik zemí EU bude chtít investovat do kybernetické války.

Zpráva je ke stažení zde.

Zdroj: https://www.cybersecurity-help.cz/cz/blog/157.html

Obsah dodala společnost Cybersecurity Help s.r.o.


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2/1

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)