Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Majitel Polygraph.com obviněn kvůli obcházení detektoru lži

16.11.2014

Douglas Williams, vysloužilý policista z Oklahomy, léta poskytoval trénink chování na polygrafu. Americké úřady jeho činnost shledávají natolik podvratnou vůči výkonu své moci, že ho nyní v souvislosti s touto činností stíhají.


Williams byl sám vycvičen k vyhodnocování testu na polygrafu a jak sám říká, pravdou je, že polygraf není detektorem lží. A v rámci smysluplně vystavěného prodejního videa pokračuje: Lidé, kteří říkají pravdu, jsou často označeni za lháře. A lháři naopak bez problémů procházejí. Ve zkratce – polygraf již od vzniku provází kontroverze, je považován za notoricky nespolehlivý a nebývá připouštěn coby důkaz.

Proč je tedy Williams popotahován kvůli prodeji tréninku na něco, co nemá povahu obcházení zákona? Odpověď je prostá: ať už je polygraf připouštěn coby důkaz nebo ne u soudu, je často využíván při personální managementu ve státních službách a samozřejmě zpravodajských agenturách všech roztodivných zkratek. Byznys model je tedy prostý: nabídnout uchazečům o perspektivní místa způsob, jak toho místa dosáhnout za sumu nepoměrnou vůči navýšení platu v případě úspěchu.

A právě na tom se vyšetřovatelé snaží postavit kauzu. Dle obvinění bylo cílem Williamsovy činnosti podvést Spojené státy a pomoci Williamsovým zákazníkům získat a udržet 1) pracovní pozice federálních zaměstnanců, na které se nekvalifikují a 2) platy související s těmito pozicemi – a to zfalšovanými a podvodnými prohlášeními a výpověďmi. Dalším cílem této činnosti bylo obohacení Williamse tím, že pomáhal svým zákazníkům (mj. uchazečům o federální pozice, zájemcům o bezpečnostní prověrku a osobám podrobovaným federálnímu vyšetřování) v oklamávání federální vlády.

Případ je rozporuplný hned v několika směrech, místo komentáře nechme ještě jednou promluvit obviněného (tentokrát ze záznamu hovoru s agentem provokatérem): Neprožil jsem toho tolik, nevy**bával s vládou Spojených států tak dlouho a nevěnoval se téhle kontroverzní činnosti bez jakéhokoliv problému díky tomu, že bych byl stupidní blbec.

Zdroje: ArsTechnica.com, Polygraph.com, Williamsovo obvinění (PDF)

Zdroj: http://arstechnica.com/tech-policy/2014/11/polygraph-com-own…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 2.13/8

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)