Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

NSA využívá agenty v terénu k fyzické subverzi

13.10.2014

Ikona elektronického špehování NSA nezanevřela ani na klasické metody zpravodajských služeb. Využívá agenty v utajení k přímým, fyzickým přístupům ke klíčovým zdrojům z hlediska svého zájmu. Pracují v největších společnostech světa – ovšem ve prospěch svého skutečného zaměstnavatele.


Fyzická subverze - tak se nazývá operační program NSA, který si klade za cíl infiltraci zahraničních datových sítí a systémů pomocí operativců nasazených do klíčových společností v Číně, Jižní Korei, Německu i v samotném USA. Odhalení tohoto programu Snowdenovými dokumenty jen spadá do podezření mnoha technologických firem, což stvrzuje Chris Soghoian z American Civil Liberties Union: Nad tímhle lidé přemýšlejí už delší dobu. Mnohokrát jsem se bavil s manažery technologických společností a ptal se jich, jak víte, že NSA neposílá k vám své lidi?

Krom toho vychází na povrch, že spousta společností spolupracuje s NSA na kompromitaci fyzických přístupů k datovým tokům mnohem ochotněji a šířeji, než dříve přiznávaly. Fyzická subverze patří k tzv. hlavním tajemstvím NSA shromážděným pod hlavičkou Sentry Eagle. Sentry Eagle zahrnuje operace:

  • Sentry Hawk – spolupráce NSA se zahraničními, ale i domácími společnostmi na napadání počítačových sítí;
  • Sentry Falcon – program obrany počítačových sítí;
  • Sentry Osprey – kooperace NSA se CIA, FBI a Pentagonem při náboru lidí, kteří mají daným agenturám pomoci získat přístup k sítím, jež jsou předmětem jejich zájmu;
  • Sentry Raven – program vyjednávání NSA s americkými společnostmi kvůli oslabení jejich šifrování ve prospěch přístupu NSA;
  • Sentry Condor – koordinace síťových útoků, které mají oslabit či zničit datové sítě;
  • Sentry Owl – program vyjednávání NSA se zahraničními společnostmi kvůli oslabení softwarových produktů způsobem, jenž usnadní sběr dat uskutečňovaný NSA.

Informace o veškerých programech spadajících do hlavních tajemství jsou krom špiček NSA přístupny jen několika vybraným jedincům americké vlády.

Při zveřejnění kauzy NSA odmítla sdělit Interceptu jakékoliv podrobnosti a vydala nicneříkající PR blábol. Nicméně se k tématu vyjádřila již dříve. V samotném dokumentu je totiž varování: Neautorizované odhalení by mohlo obzvlášť závažně poškodit americkou národní bezpečnost. Únik těchto informací by mohl kriticky narušit kryptografická partnerství s americkými a zahraničními společnostmi, mnohaleté minulé i budoucí investice a schopnost napadat kyberprostor zahraničních nepřátel při obraně amerického kyberprostoru. Toto varování je opodstatněné - NSA totiž potají korumpovala zahraniční firmy a teď se bojí, že vlády dotčených zemí tato „kryptografická partnerství“ naruší.

Zdroje: The Intercept, The Hacker News

Zdroj: https://firstlook.org/theintercept/2014/10/10/core-secrets/


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1.2/5

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)