Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (3)     Verze pro tisk

Za nevydání hesla šest měsíců vazby

10.7.2014

Velká Británie, Newcastle - 22letý Christopher Wilson byl odsouzen na šest měsíců vazby kvůli nevydání šifrovacího klíče svého počítače. Byl k tomu vyzván „v zájmu národní bezpečnosti“. Wilson je obviněn z falešných poplachů a z navádění veřejnosti k psaní pobuřujících vzkazů na facebookové stránce.


Wilson byl již dříve podezírán z odeslání mailů, které varovaly Univerzitu v Newcastlu před vražedným řáděním. Dva z těchto mailů byly vypátrány zpět k Northumbrijské univerzitě, kde dotyčný v daný čas studoval. Policie získala povolení, prohledala jeho byt a zabavila počítačové vybavení. Nebyla ovšem schopna Wilsona s těmito maily nijak spojit a stíhání bylo zastaveno.

Wilson byl také spojen s telefonátem na policii, který varoval před napadením webu Northumbrijské univerzity a byl skutečně následován 8minutovým útokem. Obvinění z navádění k pobuřujícím a poplašným vzkazům pochází z některých zpráv Skypu odsouzného. Pobuřující vzkazy měly být směrovány na kondolenční facebookovou stránku vztahující se ke smrti dvou policistek zastřelených v Manchesteru. K těmto obviněním ještě přibylo napadení webu Serious Organised Crime Agency a hacknutí univerzitních účtů cca 50 studentů. K žádnému obvinění ovšem policie neshromáždila dostatek přímých důkazů.

Dle všeho policejní jednání nekorunoval úspěch kvůli šifrování, kterým Wilson ochránil svá data. Nefungovalo žádné z 50 hesel, které jim Wilson nadiktoval. A policie šifrování nezlomila. Požádala tedy okresní soud o legální pomoc – ten podezřelému nařídil vydat skutečný šifrovací klíč pod pohrůžkou šesti měsíců vazby a příkaz odůvodnil zájmem národní bezpečnosti. Wilson nevyhověl. Co jste provedl pro vlastní pobavení nepochybně poukazuje na míru vašich dovedností práce s počítačem. Ale jde o závažný přestupek, a já se tedy nemohu vyhnout rozsudku odnětí svobody. uzavřel líčení soudce Simon Hickey. A tak Wilson nyní odpykává první dny své půlroční donucovací vazby.

 

Zdroje: myce.com, The Daily Mail

Zdroj: http://www.myce.com/news/6-months-in-prison-for-refusing-to-…


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/1

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)