Zpět na seznam aktualit     Číst komentáře (0)     Verze pro tisk

Nový projekt Turris routeru od CZ.NIC

Autor: ScheRas   
12.9.2013

Sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, dnes oficiálně představilo projekt Turris. Turris, dříve známý jako CZ.NIC router, je služba, která pomáhá uživatelům s ochranou domácí sítě.


Vše funguje na jednoduchém principu, totiž uživatel si zakoupí router, ten bude hlídat síťový provoz a při zjištění podezřelých toků upozorní centrální servery. Ty data prozkoumají a vyhodnotí. Pokud systém rozhodne, že se jedná o útok na síť nebo nebezpečný provoz, začne do sítě routerů distribuovat záplaty.

Na stránkách projektu se lze dočíst, že název projektu je odvozen od latinského označení pro věž. Už toto přirovnání nahání hrůzu. Pokud je mi známo, tak věže sloužili nejen k ochraně před nepřáteli zvenčí, ale také měli kontrolovat lidi uvnitř. A to je právě kamenem úrazu celého projektu. Autoři se sice na svém webu zaříkají, že určitě žádná citlivá data shromažďovat nebudou a že veškeré sebrané informace budou spojena pouze s konkrétním zařízením a nikoliv s uživatelem, ale komu a čemu může dnes člověk opravdu věřit? Zvláště v kontextu s nedávnými kauzami okolo NSA a dalších tajných služeb. Co když někdy v budoucnu přijde nařízení shora? Bohužel se nejedná o jedinou výtku, kterou může k projektu člověk mít. Pokud by se chtěl někdo do projektu zapojit, obsahují podmínky také klausuli o nezasahování do provozovaného sběru dat. Router, jak už z povahy zařízení vyplývá, bude též umět filtrovat provoz a routovací tabulka bude lehce upravitelná nějakým centralizovaným mozkem.

Ke cti autorům slouží to, že v softwarové části routeru vycházejí z OpenWRT a chystají se do projektu také přispívat a že všechny softwarové a hardwarové části budou volně dostupné pod svobodnou licencí.

Zdroj: http://turris.cz


Social Bookmarking

     





Hodnocení/Hlasovalo: 1/5

1  2  3  4  5    
(známkování jako ve škole)